Всичко за боядисването с четка

Дори и най-обикновения инструмент за боядисване има своите специфики, характеристики, предимства и недостатъци. Правилният избор на инструмента и използването му по предназначение е предпоставка за добрия краен резултат. Най-универсалният и най-често използван бояджийски инструмент е четката. С правилно подбрани четки можете да постигнете равномерно и дълготрайно покритие. Ето и няколко полезни факти за четките:

Четки с естествен косъм:

Естествените косми се добиват от четина на прасета. Част от процеса на обработката включва топлинна обработка (варене). Естествените косми за производство на бояджийски четки биват 3 цвята – бял, тъмен и черен. Това са един от най-разпространените материали за производство на четки. Самите косми са еластични, с неравна повърхност и конусовидни върхове, като един косъм има повече от едно връхче. Всичко това осигурява плътна и мека структура, което допринася за едно много добро нанасяне на боята.

Четки със синтетичен косъм:

Наред с естествените и синтетичните косми започват все повече да се утвърждават. За бояджийски четки се използват заострени, конусовидни синтетични косми с раздвоени върхове. Четките, които са направени от тези материали, са особено подходящи за работа с акрилни бои и бои на водна основа като глазиращи продукти и консерванти за дърво. Съвременните синтетични косми са много издръжливи и устойчиви и гарантират оптимални резултати при работа.

Четки за боядисване според формата:

  • Плоски четки
  • Радиаторна
  • Кръгла
  • Баданарка

За какво се използват различните видове четки? 

Формата на четката има най-голяма значение при избора и. Формата избираме според това каква повърхност имаме да боядисваме.

  • Плоска четка – за равни повърхности употребявайте плоски четки.  Плоската форма на четката  помага да се покрие по-голяма повърхност с  по-малко движения. 
  • Радиаторна четка – използва се за трудно достъпни места като ъгли, кантове, дограма на прозорци и др.
  • Кръгла четка – идеална за трудно достъпни места като ъгли и за малки профилирани повърхности като тръби и дограми.
  • Баданарка – използват се за нанасяне на боя върху големи повърхности, нанасяне на лепило за тапети, почистване, обезпрашаване

 

Начин на работа с четка:

  1. Преди работа намокрете върховете на четката с подходящ разтворител. Така боята ще засъхва по-бавно върху влакната.                         
  2. В боята се потапя една трета от дължината на косъма, без да се взема прекомерно количество боя. В противен случай ще е трудно на нанесете равномерно покритие и ще се стигне до загуба на материал.

3. За по-добро покритие боядисвайте по посока от току-що боядисаната към голата повърхност, или както е прието да се казва “от мокро към сухо”.

4. Ако искате да си починете за известно време, поставете четката в боята така, че върховете на влакната й да са потопени.

5. За да избегнете почистването на четката по средата на работа, изчаквайки определено време за изсъхването на положения първи слой на нанесената боя, препоръчваме обвиването на инструментите във фолио.

6. Винаги четете упътването върху опаковката на боята. Там пише какъв разтворител или разредител да използвате при почистването на инструментите.

7. След почистване със съответния разтворител, четката се измива с топла вода и сапун и се изплаква. Изсушава се, преди да се прибере за съхранение.

8. Никога не дръжте дълго четката в разредител, защото в противен случай влакната абсорбират твърде много течност, надуват се, а след изсъхване губят еластичността си.

9. Когато приключите с боядисването, не оставяйте четката да стои изправена, подпряна на върховете на влакната. Така те ще се деформират и няма да оставят равномерно покритие.

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт. Политика за поверителност.