Важни съвети при боядисването на метални повърхности

За да осигурите перфектната работа с боя, всеки път!
няколко важни съвета_2_

1. Прочетете етикета на кутията.

Прочетете внимателно етикета на продукта преди употреба. Например, знаехте ли, че за уеднаквяване на цветовите нюанси, получени от различни производствени партиди е препоръчително да ги смесите предварително в общ съд. Спестете време и разочарование в дългосрочен план – първо прочетете.

2. Разбърквайте добре.

Има причина да ви се дава бъркалка всеки път, когато купувате боя. Съставките могат и се разделят – не забравяйте да ги разбърквате, преди да започнете да боядисвате и по време на боядисване. Това гарантира, че цветът и съставките ще се хомогенизират добре.

3. Налейте боята, която използвате в отделен контейнер.

Това е особено важно, когато използвате четка, която трябва постоянно да се потапя в боята. Ако потапяте четката в кутията отново и отново е възможно да замърсите боята с мръсотия или прах. Оставянето на кутията с отворен капак е предпоставка за  изсъхване на боята в нея. Най-добре е боята да се излее в отделен контейнер, който можете да държите в едната ръка и да натопите четката с другата си ръка, докато боядисвате. Когато се нуждаете от повторно пълнене, отворете боята, разбъркайте и я пресипете, ако е необходимо в контейнера си.

4. Нанасяне на няколко по-тънки слоя, вместо един дебел слой.

Когато имате нужда от повече от един слой за пълно покритие, не забравяйте, че няколкото тънки слоя винаги дават по-добри резултати, отколкото нанасянето само на един дебел слой. Нанасянето на един дебел слой е предпоставка за набръчкване или стичане на боята. Оставете всяко покритие да изсъхне напълно, преди да положите следващото покритие. 

5. Добрите четки имат дупка в дръжката.

Знаете ли защо? Това не е само така, за да може да виси хубаво на стената в магазина. Това е така, за да можете да окачите четката си, след като я измиете със съответния почистващ продукт- вода/разредител. Измитата четка задържа много вода/разредител в четината си, а също и в металната лента, която държи четините заедно. Когато течността седи в четката дълго време, тя може да повреди и разхлаби четините. Закачането на четката за изсушаване позволява на излишната вода/разредител да изтече, като така ще запазите четините хубави и прави за следващия път, когато ще я използвате.

6. Разклати или разбъркай?

При разклащане на кутията се образуват въздушни мехурчета в боята. Боите съдържат пигменти, които може да се утаят на дъното. Разбъркването на боята позволява всички пигменти да се хомогенизират добре, без образуване на въздушни мехури в нея.

7. Tемпература и влажност.

Нито много ниските, нито много високите температури се отразяват добре при работата с боя. Оптималната работна температура е около 23°C.

Високата влажност може да повлияе на начина, по който боите изсъхват, особено при температури, по-ниски от 5° C. Високата влажност може да попречи на доставката на кислород, необходима за втвърдяване на алкидни бои. Ако разтворителят се изпари преди водата да напусне филма, ще се окажете с боя, която е със слабо свойство против обелване и олющване.

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт. Политика за поверителност.